Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

«Εφυγε» ο Σταμέλος του Πολυτεχνείου


Η εμβληματική μορφή σε συνέντευξη στη «δημοκρατία» γκρέμισε τους μύθους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας
Από τον
Παναγιώτη Λιάκο
Ο Κυριάκος Σταμέλος πέθανε χθες στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Hταν 65 ετών. Ο Μιχάλης Γουνελάς έφυγε από τη ζωή στις 22/12/2017.

Ο Κυριάκος Σταμέλος ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής των φοιτητών του Πολυτεχνείου τη μοιραία για την Ελλάδα βραδιά του Νοεμβρίου του 1973. Ο Μιχάλης Γουνελάς ήταν ο επικεφαλής των αρμάτων μάχης που περικύκλωσαν το κτίριο του Πολυτεχνείου. Γνωρίστηκαν τότε, υπό συνθήκες ακραίας πολιτικής και συναισθηματικής φόρτισης.


Eπειτα από δεκαετίες έγιναν φίλοι και στην ιστορική πλέον κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (δημοσιεύτηκε στις 3/12/2017) γκρέμισαν πολλούς από τους μύθους που συντήρησαν στη ζωή τη φαύλη μεταπολιτευτική νομενκλατούρα, η οποία κατέστρεψε την Ελλάδα.
Μία από τις αποκαλύψεις που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο ήταν ότι η είσοδος του τανκ από την πύλη του Πολυτεχνείου δεν αποτελούσε «δολοφονική ενέργεια» του Ελληνικού Στρατού, αλλά αποτέλεσμα της συμφωνίας των φοιτητών με τον Στρατό! Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Σταμέλος είχε απαντήσει στη σχετική ερώτηση: «Δεν θέλανε πολλοί από μέσα να ανοίξει η πύλη από εμάς.

Εγώ δεν θα το θεωρούσα ντροπή, αν είχε ανοίξει. Δεν μας αφήνανε να την ανοίξουμε. Ητανε πολλοί οι αντιρρησίες. Η πύλη ήταν γεμάτη από πίσω με ξύλα, σίδερα. Βγάζαμε ένα, βάζανε δύο. Και από τότε που βγήκαμε και μετά εγώ μίλησα και με τηλεβόα, και ο Κώστας Λαλιώτης, αν θυμάμαι καλώς, και κατορθώσαμε οι συμφοιτητές μας που ήταν επάνω στην πύλη και στις πόρτες και στις πύλες να υποχωρήσουν πίσω από το δεύτερο αυτοκίνητο. Εμένα μου ειπώθηκε ότι η επέμβαση θα γίνει. [...] Ο κ. Γουνελάς μάς ρώτησε για να κινηθεί το άρμα, σιωπήσαμε, εγώ προσωπικά μέσα μου συναινούσα».

Επίσης, ο Κυριάκος Σταμέλος με όσα αποκάλυψε στη συνέντευξη «χάλασε» για τα καλά την εξωραϊσμένη εικόνα που δημιουργήθηκε εκ των υστέρων για εκείνη τη βραδιά λέγοντας: «Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, αν δεν είχαν γίνει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιθανότατα δεν θα είχαμε χάσει την Κύπρο; Δηλαδή, δεν ήταν στις προθέσεις βεβαίως των επαναστατημένων να χαθεί η Κύπρος, αλλά υπήρξε τέτοια ροή στην εκμετάλλευση, διότι εμείς δεν ρίξαμε τον Παπαδόπουλο. Φέραμε τον Ιωαννίδη, πάντως. Και ο Ιωαννίδης δεν έπεσε μόνος του, έπεσε λόγω των γεγονότων της Κύπρου. Αρα, λοιπόν, ένα αυθόρμητο κίνημα μετετράπη σε έναν μοχλό εναντίον της πατρίδος».

Οσοι είχαν ιδεολογικά ή άλλα συμφέροντα να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για το Πολυτεχνείο αποπειράθηκαν ακόμα και να βγάλουν... τρελό τον Σταμέλο για όσα τόλμησε να πει. Τώρα πια δεν μπορούν να πουν κάτι άλλο για να τον πλήξουν, αφού τους βλέπει από ψηλά, μαζί με τον φίλο του Μιχάλη Γουνελά.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ Α' ΜΕΡΟΣ:ΔΕΙΤΕ ΤΟ Α' ΜΕΡΟΣ:


ΔΕΙΤΕ ΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου